mleczaj wodnisty

Lactarius serifluus (DC.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 345 (1838)

Niejadalny
mleczaj wodnisty (Lactarius serifluus) mleczaj wodnisty (Lactarius serifluus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius serifluus mleczaj wodnisty
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- szeroki na 25-50mm, wklęsły do lejkowatego. Suchy, pomarańczowo-brązowy do czerwonawo-brązowego. Powierzchnia gładka, do nieco promieniście pomarszczonej wokół środka. Krawędź jaśniejsza, żółtobrązowa, początkowo delikatnie wygięta, często przechodząca w nieco falistą, może być delikatnie żłobkowana.

Trzon- długości 30-50mm, grubości 3-9mm, cylindryczny, często zbieżysty ku podstawie. Powierzchnia początkowo drobno omszona, później gładka, koloru łososiowego do gliniasto-różowego. Potem przebarwia się na ochrowo-pomarańczowy i ciemniejszy pomarańczowo-brązowy przy podstawie. Z czasem pusty w środku.

Blaszki- raczej szerokie, średnio gęste, najszersze przy trzonie, nierzadko rozwidlone. Przyrośnięte do zbiegających. Koloru trzonu, ostrza jaśniejsze, bardziej żółte.

Blaszki- raczej szerokie, średnio gęste, najszersze przy trzonie, nierzadko rozwidlone. Przyrośnięte do zbiegających. Koloru trzonu, ostrza jaśniejsze, bardziej żółte.

Miąższ- różowawo-płowożółty. Smak delikatny, aromatyczny, nieprzyjemny. Zapach silny, aromatyczny, mdły (jak u M. miłego - L. quietus)
Wysyp zarodników: żółtawy.

Występowanie- (VII) VIII-X w lasach liściastych.

Zastosowanie Niejadalny ze względu na nieprzyjemny smak i zapach.

Możliwość pomyłki M. matowobrązowy - L. subumbonatus, M. kamforowy - L. camphoratus.

Uwagi Mleczko jest wodnisto-białe, delikatne w smaku, nie ma go dużo.

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius serifluus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 2043