mleczaj złocisty

Lactarius chrysorrheus Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 342 (1838)

Niejadalny
mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius chrysorrheus mleczaj złocisty
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- z grubsza wypukły, w młodości z podwiniętym brzegiem, później staje się płytkowklęsły lub w kształcie wazy z uniesionym brzegiem; wilgotny lub mokry; bladoróżowawy do bladocynamonowego; często z niewyraźnymi koncentrycznymi strefami, przynajmniej w młodości; gładki lub delikatnie chropowaty.

Blaszki- przyrośnięte do trzonu lub delikatnie zbiegające po trzonie; gęste; białawe do bladożółtawego; nie rozwijają czerwonawych plamek po dojrzeniu.

Trzon- 3-8 cm długości, 1-2 cm grubości, mniej więcej równy na całej długości; suchy; białawy; bez dziurek.

Miąższ- biały, po przekrojeniu żółtawy; twardy; zapach niewyróżniający się, smak ostry.

Mleczko- obfite, białe, po kontakcie z powietrzem natychmiast przebarwia się na żółtawo.

Wysyp zarodników- żółtawy.

Występowanie- od sierpnia do października (VIII-X) w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- L. decipens oraz L. porninsis - M. modrzewiowy.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 3660