gołąbek fiołkowonogi

Russula violeipes Quél., Compt. Rend. Assoc. Franç. Avancem. Sci. 26(2): 450 (1898)

Jadalny
gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes) gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes) gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes) gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes) gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes) gołąbek fiołkowonogi (Russula violeipes)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula violeipes gołąbek fiołkowonogi
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- bardzo zmiennej barwy, cytrynowożółty, zielonożółty, oliwkowożółty, z domieszkami fioletu, karminowego, fiołkowego; rzadziej kremowy; wypukły, z wiekiem szeroko rozpostarty do wklęsłego; 3-10 cm średnicy, brzeg ostry, równy, nieprążkowany; skórka przyrośnięta, młoda w dotyku woskowa, delikatnie zamszowata, nieco błyszcząca.

Blaszki - białe, z wiekiem kremowe, z żółtawym odcieniem (zielonkawożółte), tłuste w wyglądzie i dotyku, ze zmarszczkami; równodługie i rozwidlone przy trzonie, dość gęste, ostro zakończone na obu końcach.

Trzon - biały, zwykle nabiegły jasnocytrynowo, purpurowofioletowo, brudnokarminowo; powierzchnia oszroniona; 3-8 cm zwykle pośrodku zgrubiały i z zaostrzoną postawą, wnętrze pełne, u starych egzemplarzy gąbczaste i komorowate.

Miąższ - biały, zwarty, zapach słaby lub wyraźny - brzoskwiniowy, śledziowy, w smaku łagodny.

Wysyp zarodników - jasnokremowy, białokremowy.

Występowanie - rzadki, częściej występuje na zachodzie Europy. Owocniki wyrastają w lasach liściastych i iglastych, od lipca do października.

Zastosowanie - jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - podobne, pokrewne gatunki to: gołąbek pięknobarwny (Russula amoenicolor) - mający szereg form: purpurową do brązowofioletowej, formy zielonoliwkowe i pośrednie, gołąbek powabny (Russula amoena) jest karminowy, czerwonofioletowy, amarantowy bez zielonych akcentów.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie różu i fioletu, odcienie zieleni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszazamszowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Pierscieńbrak
Przekroj trzonupełny, komorowaty, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachśledziowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2712