gołąbek przyjemny

Russula amoenolens Romagn., Contribution a l'Etude de Quelques Aspergilles 21: 111 (1952)

gołąbek przyjemny (Russula amoenolens)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula amoenolens gołąbek przyjemny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis

Owocnik- 3,5-6 cm średnicy, półkulisty, z wiekiem spłaszczony i trochę wklęsły, względnie kruchy, brązowoczarniawy, niekiedy z oliwkowym odcieniem w środku, na brzegu jaśniejszy. Brzeg ostry, karbowano-gruzełkowaty. Skórka wilgotna, wysychająca, gładka lub delikatnie promieniście porysowana, dająca się zedrzeć na długość połowy promienia kapelusza.

Blaszki- dość gęste, cienkie, rozwidlone, niekiedy z blaszeczkami, ostre na brzegu zewnętrznym, wąskie, wolne, białokremowe lub z szarawym odcieniem, przybierające kolor brudny, często brązowawo plamiste, z gęstymi zmarszczkami.

Trzon- 3-4,5x0,9-1,5 cm, prawie cylindryczne, nieco zgrubiały w dolnej części, gładki, białawy i na świeżo jakby pokryty warstewką lakowo błyszczącą, jasną, szarobrązowawą, szarą lub brudnobrązowawą, która na końcu staje się matowa; pełen, ale wcześnie mocno komorowaty.

Miąższ- względnie gruby, dość łamliwy, biały, później o odcieniu brązowawym albo żółtawym pod skórką kapelusza, często w rdzeniu nieco żółknący. Zapach miły. Smak pomału staje się ostry, a nawet palący.

Wysyp zarodników- kremowy. Zarodniki elipsoidalne, brodawkowo-kolczaste, z nielicznymi i krótkimi łącznikami; brodawki ostre i tępe, średnio wysokie.

Występowanie- Gołąbek przyjemny występuje w lasach liściastych oraz iglastych Europy.

Możliwość popełnienia pomyłki- Russula amoenolens ma zarodniki bardziej owalne niż Russula pecticina oraz jest zabarwiona brązowoczarniawo, a nie szarożółto do orzechowego; podobna Russula sororia różni się zarodnikami bardziej kulistymi, zabarwieniem kapelusza ciemnoochrowym (sepia) do brązowoszarego oraz długimi na nim karbami.

LiteraturaLiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula amoenolens"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie zieleni
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Zapachprzyjemny
Odwiedzin profilu grzyba: 2573