gołąbek śledziowy

Russula xerampelina (Schaeff.) Fr. 1838

Jadalny
gołąbek śledziowy ( Russula xerampelina) gołąbek śledziowy ( Russula xerampelina) gołąbek śledziowy ( Russula xerampelina)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula xerampelina gołąbek śledziowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik:

Średnica kapelusza do 12 cm. Powierzchnia gładka, lepka i lśniąca gdy wilgotny. Półkolisty, z czasem wgłębiony w środku. Kolor Winnoczerwony do purpurowoczerwonego. Środek ciemniejszy, prawie czarny.

Hymenofor:

Przyrośnięte blaszki koloru kremowego. Gdy starsze, orchowożółte.

Trzon:

Długości do 9cm, grubość do 2,5cm. Biały, z czerwonawym nalotem.

Miąższ:

Biały, brązowiejący po uszkodzeniu. 

Zapach:

Śledziowy u starszych owocników. Znika po obróbce cieplnej.

Smak:

Łagodny, u młodych owocników lekko ostry.

 

Wysyp zarodników:

Ochrowy.  Zarodniki wielkości 8–11×7,5–8,5 μ.

Występowanie:

Pod sosnami i świerkami.

Inne nazwy
Synonimy polskie:gołąbek winny
Synonimy łacińskie:Russula erythropus
Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego " Russula xerampelina"
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte
Kapelusz
Brzeg kapeluszagładki
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wgłębiony, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste, lasy mieszane, łąki i pastwiska
Sposob odżywianiasaprotrof
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachśledziowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2714