gołąbek ciemnopurpurowy

Russula atropurpurea (Krombh.) Britzelm., Bot. Zbl. 54: 99 (1893)

Jadalny
gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea) gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula atropurpurea gołąbek ciemnopurpurowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- ciemnoczerwony, purpurowoczerwony, krwisty, takze winnoczerwony, niedzianoczerwony, w centrum ciemniejszy do czerwonoczarnego, w miejscach wypłukanych plamisty, 4-14cm średnicy, masywny, początkowo półkulisty, potem rozpostarty, z wiekiem wklęsły, brzeg falisty, z wiekiem karbowany, skórka gładka: mokry owocnik lepki, błyszczący, silnie zrośnięta z miąższem, z trudem daje się oderwać na brzegu lub jedynie do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- białe, z wiekiem jasnokremowe, miejsca ucisnione rdzawe, rzadkie, dość grube, bardzo kruche.

Trzon- równogruby, powierzchnia biała, z wiekiem jasno brudnożółtawa, u podstawy czasem z rdzawymi plamami, gładki, początkowo pełny, z wiekiem o watowatym wnętrzu.

Miąższ- jędrny, w centrum gruby, ku brzegom cienki, biały, z wiekiem brązowawy, uwodniony szarawy, pod skórką czerwonawy. Zapach słabo owocowy. w smaku słabiej lub silniej ostry, po chwili smak łagodnieje.

Wysyp zarodników- biały.

Występowanie- częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w lasach liściastych i iglastych. Forma typowa znajdowana jest w miejscach suchych w lasach sosnowych z domieszką dębów i buków.

Zastosowanie- jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- z gołabkiem błotnym.

Literatura
1.Skirgiełło A., 1991. Flora Polska. Grzyby.
2.E. Gerhardt- Grzyby.

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula atropurpurea"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny, piekący
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3895