mleczaj niesmaczny

Lactarius insulsus (Bull.) Fr., 1838

mleczaj niesmaczny (Lactarius insulsus) mleczaj niesmaczny (Lactarius insulsus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius insulsus mleczaj niesmaczny
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 6-14 cm średnicy, masywny, młody wypukły, później lejkowato wklęsły w środku, barwy słomkowej do pomarańćzoworudawej z rysujacymi się dość wyraźnie ciemniejszymi i mniej lub bardziej poprzerywanymi koncentrycznymi pręgami różnej szerokości; brzeg podwinięty, nieco falisty, jaśniejszy, z wiekiem podgięty i gładki; powierzchnia sucha, jedynie w peryferyjnej części podczas wilgotnej pogody bywa lepka.


Blaszki- mieszane, gęste, białawe, potem jasnoochrowe w odcieniu pomarańczowym, w miejscach dotkniętych przebarwia się brązowawo, przyrośnięto-zbiegające.

Trzon- 3-5x1,5-3 cm, prawie równogruby, biały do ochrowożółtego jasnego, początkowo słabo oszroniony, następnie gładki, zwykle w szczytowej części z licznymi jamkami zabarwionymi trochę ciemniej, łamliwy, pełny, na starość pusty.

Miąższ- gruby, jędrny, białawy, po kilkunastu minutach w trzonie i nad blaszkami trochę nabiega różowo, a następnie staje się szarawy; zapach ma słaby, owocowy.

Mleczko- za młodu wydzielane obficie, białe, w smaku natychmiast ostro piekące.

Wysyp zarodników- kremowy, zarodniki owalne.

Występowanie- mleczaj niesmaczny występuje w lasach dębowo-grabowych, przewaznie na glebach wapiennych. VII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- mleczaj ten bywa mylony z podobnym i nieraz pojawiającym się jednocześnie Lactarius acerrmus, który charakteryzuje się znacznie większymi zarodnikami.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Inne nazwy
Synonimy łacińskie:Lactarius insulsus
Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius insulsus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie pomarańczu
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły, lejkowaty
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Inne
Smakpiekący
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2775