kustrzebka brunatna

Peziza badia Pers., Observ. mycol. (Lipsiae) 2: 78 (1800)

kustrzebka brunatna (Peziza badia)
Ascomycota workowce
Arthoniomycetes
Dothideomycetes
Eurotiomycetes
Geoglossomycetes
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Lecanoromycetes
Leotiomycetes patyczniaki
Lichinomycetes
Neolectomycetes
Sordariomycetes
nieprzypisany
Basidiomycota podstawczaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 20-80 mm, początkowo prawie kulisty, później w kształcie głębokiej miseczki w końcu płasko rozpostarty, falisto wygięty na wewnętrznej, płonnej stronie za młodu ochrobrązowy, dojrzały ciemnobrązowy, na zewnętrznej płonnej stronie bladobrązowy z nierozwiniętym trzonem, albo siedzący na ziemi, brzeg długo podwinięty.

Trzon- przeważnie bardzo mały, często jednak długi, siedzący na podłożu.

Miąższ- dość gruby.

Wysyp zarodników- elipsowate, chropowate, brodawkowane, bezbarwne, z jedną albo dwoma kropelkami tłuszczu o wymiarach 17-20 x 9-12 mik. wysyp zarodników biały.

Występowanie- rośnie od sierpnia do października (rzadko także w maju) w lasach iglastych, a także liściastych, wszędzie dość częsty (występuje na Orawie i Podhalu).

Zastosowanie- jadalna w jednych atlasach w innych niejadalna - raczej o średniej jakości smakowej.

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Peziza badia"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybauchowate, miseczkowate
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasaprotrof
Odwiedzin profilu grzyba: 1878