Owocnik - początkowo półkolisty, później płaski lub rozpostarty, młody ciemnokrwistoczerwony, stary czarnoczerwony; powierzchnia sucha, drobno łuseczkowata; średnica 2- 4 cm.
Blaszki - ciemnokrwiste, gdy dojrzewają zarodniki przyjmują odcień rdzawobrązowy, dość szerokie, gęste, przy trzonie zaokrąglone. Trzon - krwistoczerwony z jaśniejszą czerwonawą zasnuwką na pomarańczowym tle; cylindryczny, przeważnie długi (do 10 cm) i wysmukły. Miąższ - zabarwiony krwiście, na ogół o słabym zapachu ziemi i łagodnym smaku. Wysyp zarodników - rdzawobrązowy. Występowanie - pojedynczo lub w małych grupach, w wilgotnych lasach iglastych, na torfowiskach, olszynach, stosunkowo częsty. Zastosowanie - niejadalny. Uwagi - prawdopodobnie trujący. Literatura 1.Garnweidner, E 1994 - Encyklopedia kieszonkowa - Grzyby. 2.Gumińska B., Wojewoda W., 1983 - Grzyby i ich oznaczanie.
|