Kapelusz - pokryty ciemnobrązowymi, włóknistymi, przylegającymi łuskami, miejsca uszkodzone silnie czerwienieją; 4-9 cm średnicy; początkowo stożkowaty, potem półkulisty, wypukły, do rozpostartego.
Blaszki - białawe, następnie szaroróżowawe i czekoladowobrunatne, szerokie, wolne; ostrza jaśniejsze.
Trzon - białawy, z wiekiem szarzejący; 100-160 x 10-15 mm, podstawa rozszerzona, z pierścieniem; powierzchnia z białawymi kłaczkami, otarta przebarwia się czerwono i brązowieje; młody pełny, potem z kanałem.
Miąższ - białawy, uszkodzony dość szybko przebarwia się czerwonokarminowobrązowo; smak łagodny; zapach przyjemny migdałowy.
Wysyp zarodników - czekoladowobrunatny.
Występowanie - częsta. Od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach, zwykle w lasach iglastych, zwłaszcza pod świerkami.
Zastosowanie - jadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki - z Agaricus fuscofibrillosus, Agaricus haemorrhoidarius, Agaricus langei, Agaricus phaelopidotus.
Literatura Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie, 1983. Gerhardt E., Przewodnik grzyby. |