pieprznik pomarańczowy

Cantharellus friesii Quél., Mém. Soc. Émul. Montbéliard, Sér. 2 5: 215 [191 repr.] (1872)

Jadalny
pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii) pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Botryobasidiaceae
Ceratobasidiaceae
Clavulinaceae goździeńczykowate
Hydnaceae kolczakowate
Tulasnellaceae śluzowoszczkowate
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis

Kapelusz

Średnicy 1-4 cm. Jaskrawopomarańczowy, żółtopomarańczowy lub czerwonopomarańczowy. Za młodu wypukły, potem spłaszczony, u dojrzałych owocników lejkowaty z powyginanym, podwiniętym i kędzierzawym brzegiem. Powierzchnia kapelusza gładka lub lekko aksamitna[4][5].

 

Blaszki

Grube, w formie nieregularnie rozwidlonych listewek, szeroko rozstawione i daleko zbiegające. Barwy łososiowej lub żółtawej, blednące z wiekiem.

 

Trzon

Wysokość 1-3,5 cm, grubość 3-7 mm, krótki i zwarty, rozszerzający się stopniowo ku górze. Jest tej samej barwy co kapelusz. Początkowo pełny potem pusty. Powierzchnia trzonu gładka lub lekko filcowata.

 

Miąższ

Barwy białej do bladożółtej, delikatny, o owocowym zapachu i nieco ostrym smaku.

 

Wysyp zarodników

Biały. Zarodniki gładkie, o rozmiarach 8,5-10,5 x 4-5 μm.

 

Występowanie i siedlisko

Notowany jest tylko w Europie. W Polsce gatunek rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status E – gatunek wymierający.

Występuje w lasach, przeważnie pod bukami, na gliniastych lub piaszczystych glebach. Owocuje od lipca do października.

 

Znaczenie

Grzyb mikoryzowy. Niektórzy podają że jest to grzyb niejadalny. W Polsce uważny za grzyb jadalny choć z uwagi na rzadkość wystepowania i niewielkie wymiary nie powinien być zbierany

 

Gatunki podobne

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), który ma bledszą barwę i znacznie większe owocniki oraz lisówka pomaraczowa grzyb trujący

Część opisu z Wikipedii 

Budowa
Typ grzybablaszki
Trzon
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Inne
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 10164