piestrzenica infułowata

Gyromitra infula (Schaeff.) Quél., Enchir. fung. (Paris): 272 (1886)

Jadalny
piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula) piestrzenica infułowata (Gyromitra infula)
Ascomycota workowce
Arthoniomycetes
Dothideomycetes
Eurotiomycetes
Geoglossomycetes
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Lecanoromycetes
Leotiomycetes patyczniaki
Lichinomycetes
Neolectomycetes
Pezizomycetes kustrzebniaki
Pezizales kustrzebkowce
Ascobolaceae
Caloscyphaceae
Discinaceae krążkownicowate
Discina krążkownica
Hydnotrya truflica
Helvellaceae piestrzycowate
Morchellaceae smardzowate
Pezizaceae kustrzebkowate
Pyronemataceae
Rhizinaceae
Sarcoscyphaceae czarkowate
Sarcosomataceae
Tuberaceae truflowate
Sordariomycetes
nieprzypisany
Basidiomycota podstawczaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Główka - ciemna, od czerwonobrązowej do kasztanowobrązowej, z dwoma (rzadziej trzema lub czteroma) unoszącymi się ku górze, mniej lub bardziej zaostrzonymi fałdami; 20-130 x 30-110 mm; środek pusty.

Trzon - brudnobiały, różowawy do mięsnoczerwonawego; 30-110 x 5-30 mm; zwykle nieco spłaszczony, u góry rozszerzony, u podstawy zwężony; powierzchnia czasem pofałdowana lub z jamkowatymi zagłębieniami; u starszych owocników komorowaty lub pusty.

Miąższ - woskowaty, bardzo kruchy; smak i zapach przyjemne.

Wysyp zarodników - kremowy.

Występowanie - dość rzadko, jesienią, w lasach iglastych; na pniakach i leżącym w ziemi drewnie; częściej w górach. Czasami może pojawiać się wiosną.

Zastosowanie - jadalna.

Uwagi - w Polsce spotyka się kilka gatunków należących do tego rodzaju. Wszystkie tworzą owocniki z mniej lub bardziej pofałdowaną główką i trzonem. Wyrastają na ziemi i są przeważnie niebezpiecznie trujące. Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) jest śmiertelnie trująca, wyrasta przeważnie na wiosnę, na glebie, w suchych i piaszczystych lasach sosnowych. Podobna piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas) również wyrasta wiosną i jest jaśniejsza.

Budowa
Typ grzybasmardze, piestrzenice
Trzon
Kolor trzonubiały
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożedrewno
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasaprotrof
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieV - narażone
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Odwiedzin profilu grzyba: 4081