piestrzyca kędzierzawa

Helvella crispa (Scop.) Fr., Syst. mycol. (Lundae) 2(1): 14 (1822)

Jadalny
piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa)
Systematyka
Ascomycota workowce
Arthoniomycetes
Dothideomycetes
Eurotiomycetes
Geoglossomycetes
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Lecanoromycetes
Leotiomycetes patyczniaki
Lichinomycetes
Neolectomycetes
Pezizomycetes kustrzebniaki
Pezizales kustrzebkowce
Ascobolaceae
Caloscyphaceae
Discinaceae krążkownicowate
Morchellaceae smardzowate
Pezizaceae kustrzebkowate
Pyronemataceae
Rhizinaceae
Sarcoscyphaceae czarkowate
Sarcosomataceae
Tuberaceae truflowate
Sordariomycetes
nieprzypisany
Basidiomycota podstawczaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 4-15 cm wysokości; główka 20-50 x 20-50 mm; nieregularna, zbudowana z kilku pofałdowanych płatów, siodłowata; brzeg zwykle podwinięty, lecz nie zrośnięty z trzonem; wierzchnia strona płatów (zarodnikonośna) jest gładka, biaława do brudnoochrowej, potem brunatnieje, spodnia strona jest omszona.

Trzon - białawy, 30-110 x 5-25(40) mm, u podstawy rozszerzony, o powierzchni wyraźnie żłobkowanej lub jamkowanej, wewnątrz z podłużnymi komorami.

Miąższ - białawy, w trzonie elastyczny, w kapeluszu kruchy; smak łagodny; bez zapachu.

Wysyp zarodników - białawy.

Występowanie - średnio pospolita. Owocniki wyrastają od sierpnia do listopada, pojedynczo i w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, w parkach, w trawie, chętnie na poboczach dróg; na glebach wapiennych.

Zastosowanie - jadalna.

Możliwość popełnienia pomyłki - z piestrzycą zatokową - Helvella lacunosa Afzel. ex Fr, występującą w tym samym okresie i w podobnych siedliskach, różniącą się jednak znacznie ubarwieniem.

Uwagi - W Europie i w Polsce, w zależności od ujęcia, z rodzaju Helvella występuje od kilku do kilkunastu gatunków.

Uwagi ogólne - Słowo "crispus" znacza "kędzierzawy".

Budowa
Typ grzybauchowate, miseczkowate
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie czerwieni
Trzon
Kolor trzonubiały
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste, lasy mieszane, łąki i pastwiska
Sposob odżywianiasaprotrof
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 6359


Suszarki do grzybów