czarka szkarłatna

Sarcoscypha coccinea (Gray) Boud., Bull. Soc. mycol. Fr. 1: 103 (1885)

Jadalny
czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea)
Ascomycota workowce
Arthoniomycetes
Dothideomycetes
Eurotiomycetes
Geoglossomycetes
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Lecanoromycetes
Leotiomycetes patyczniaki
Lichinomycetes
Neolectomycetes
Pezizomycetes kustrzebniaki
Pezizales kustrzebkowce
Ascobolaceae
Caloscyphaceae
Discinaceae krążkownicowate
Helvellaceae piestrzycowate
Morchellaceae smardzowate
Pezizaceae kustrzebkowate
Pyronemataceae
Rhizinaceae
Sarcoscyphaceae czarkowate
Microstoma czareczka
Sarcosomataceae
Tuberaceae truflowate
Sordariomycetes
nieprzypisany
Basidiomycota podstawczaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 1-8cm średnicy  pucharkowaty, miseczkowaty, wnętrze miseczki z jaskrawo karminowoczerwone, ceglastoczerwone, brzeg  podwinięty  jaśniejszy; zewnętrzna  strona delikatnie ziarnista, różowawa matowa, ziarnista. U podstawy z białą grzybnią.

Trzon - krótki albo bardzo krótki. Cylindryczny, centralny i cienki. Barwy zewnętrznej owocnika. Pełny. Zazwyczaj mocno tkwiący w podłożu (zagrzebanym drewnie), z którego wyrasta owocnik. 

Miąższ -  białawy,  cienki i kruchy. bez smaku i zapachu.

Wysyp zarodników- białawy.  

Występowanie - rzadka. Pojedynczo lub w grupach, w okresie bezmroźnych zim, na przedwiośniu i wczesną wiosną,. Na terenach podmokłych z podłożem wapiennym.

Zastosowanie - jadalna.

Gatunki podobne to-  zasadniczo nie do pomylenia- gatunek podobny  rozróżnialny  jedynie  mikroskopowo to czarka austriacka Sarcoscypha austriaca

Uwagi  ogólne"coccinea" ,oznacza, "szkarłatnoczerwona".

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Sarcoscypha coccinea"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybauchowate, miseczkowate
Występowanie
Pora występowaniawiosna, zima
Prawo
Status na czerwonej liścieI - o nieokreślonym zagrożeniu
Inne
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Odwiedzin profilu grzyba: 4995