mleczaj rudy

Lactarius rufus (Scop.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 347 (1838)

Niejadalny
mleczaj rudy (Lactarius rufus) mleczaj rudy (Lactarius rufus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius rufus mleczaj rudy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis


Owocnik
- 8-10 cm średnicy; u młodych osobników stożkowy, potem płasko wypukły, wreszcie zapadnięty dokoła charakterystycznego, zaostrzonego garbka; koloru czerwonobrązowego, rdzawobrązowego, z wiekiem blednie.

Blaszki - gęsto ustawione, przyrastające lub nieco zbiegające po trzonie, trochę rozwidlone, początkowo białe z odcieniem różowawym, później rdzawoczerwonawo-jasnoochrawe z brudnymi plamami.

Trzon - 4-8 cm długości i 0,5-2 cm grubości, mniej lub bardziej walcowaty; u młodych osobnikach występuje na jego powierzchni białawy nalot, który u starszych staje się rdzawoczerony; jasny kolor trzonu zmienia się stopniowo w odcień bladej czerwieni i jest taki jak kapelusz.

Miąższ - białawy do bladoczerwonawego, jasnoczerwonawobrązowawego, zwarty, bardzo kruchy; zapach wyraźny żywicznego drewna; sok - mlecznobiały, obfity, nie zmieniający koloru; w smaku gorzkawy, po kilku sekundach paląco ostry.

Wysyp zarodników - białawy.

Występowanie - owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach, nieraz masowo, w lasach iglastych i mieszanych, pod sosnami jak również na bagnach pod brzozami, na glebach kwaśnych suchych i piaszczystych lub podmokłych.

Zastosowanie - niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - z jadalnym mleczajem kamforowym (L. camphoratus), który pachnie, szczególnie po wysuszeniu, przyprawą maggi.

Łagodnie gorzki (L. badiosanguinrus) o pomarańczowych blaszkach ma kasztanowato-czerwono-brunatny kapelusz, z ciemnym środkiem i jednakowo zabarwiony trzon.

L. sphagneti, kolorem kapelusza podobny do mleczaja rudego, rośnie w bagiennych lasach świerkowo-sosnowych.

Mleczaj pomarańczowy (Lactarius aurantiacus) - niejadalny, kapelusz wklęśnięty, rzadko uwypuklony, smak miąższu początkowo łagodny, po chwili piekący.

Uwagi - rufus znaczy lisiorudy.

W internecie
[URL]http://www.pilzbestimmung.de/img/pilze/2069_2_g.jpg[/URL]
[URL]http://deneyer.ifrance.com/lactarius_rufus_(yd)_1.jpg[/URL]
[URL]http://www.rysch.com/pilze/Lactarius_rufus.htm[/URL]
[URL]http://www.nahuby.sk./sk/images/fotosutaz/2004/milan_novotny2004_8098.jpg[/URL]

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły, stożkowaty, ze spiczastym garbkiem
Mleczkobiałe
Trzon
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 5263