Opis | |
---|---|
Kapelusz- 1-3,8 cm średnicy, stożkowato wypukły z bardzo słabo zaznaczającym się garbkiem, o brzegu cienkim, nieznacznie podgiętym lub prostym, włóknistym od resztek osłony. Powierzchnia sucha, wyraźnie włókienkowato-kosmkowata. Kolor brązowordzawydo czekoladobrązowego. Blaszki- względnie grube, nieznacznie zatokowato wycięte i przyrośnięte, brudnobiaławe do brązowych, o ostrzu jaśniejszym. Trzon- 1,5-6x0,2-0,5 cm, pełny lub dęty, równogruby lub nieco rozszerzony u podstawy, delikatnie kosmkowaty u szczytu, włókienkowaty lub łuseczkowaty niżej; kosmki białawe; czasem bywa na nim widoczny ślad zasnówki. Szczyt trzonu białawy lub w kolorze kapelusza, lecz zawsze jaśniejszy u podstawy, z wiekiem staje się brązowordzawy. Miąższ- jasnoczekoladowy, w miarę podsychania owocnika nieco jaśnieje. Zapach dość przenikliwy liści pelargonii. Smak łagodny, niezbyt miły. Wysyp zarodników- zarodniki gładkie, bez guzków, migdałkowate, z tendencją do tworzenia form nieregularnych. Występowanie- ponad granica lasu i w piętrze alpejskim.
Literatura |
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | odcienie brązu |
Trzon | |
---|---|
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |