maślak szary

Suillus viscidus (L.) Roussel, F. Calvados: 34 (1796)

Jadalny
maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus) maślak szary  (Suillus viscidus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Amylocorticiaceae
Boletaceae borowikowate
Coniophoraceae gnilicowate
Diplocystidiaceae
Gastrosporiaceae
Gomphidiaceae klejówkowate
Gyroporaceae piaskowcowate
Hygrophoropsidaceae lisówkowate
Paxillaceae krowiakowate
Rhizopogonaceae piestrówkowate
Sclerodermataceae tęgoskórowate
Sclerogastraceae
Serpulaceae
Tapinellaceae Ponurnikowate
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - szarożółtobrązowawy, jasnoszary, czasami z zielonkawym odcieniem; półkulisty, szybko wypukły, z wiekiem do rozpostartego; powierzchnia nierówna, śluzowata, sucha kosmkowato-włóknista; brzeg długo podwinięty i ze zwieszającymi się białymi resztkami włóknistej osłony; skórka łatwo zdzieralna.


Pory - początkowo białe, potem szarobrązowawe, uciśnięte ciemnieją; rurki tej samej barwy.

Rurki - tej samej barwy co pory.

Trzon - szarożółtobrązowawy, z zanikającym białawym pierścieniem, powyżej pierścienia na powierzchni drobna siateczka, barwa powyżej pierścienia biaława do żółtawej, poniżej szaro-biała do czerwono-brązowawej; cylindryczny, czasem rozszerzający się ku podstawie.

Miąższ - białawy do żółtawego, czasami niebieskawozielony, w kapeluszu miękki, w trzonie nieco włóknisty; łagodny smak; zapach słaby.

Wysyp zarodników - jasnobrązowy.

Występowanie - od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach, wyłącznie pod modrzewiami.

Zastosowanie - jadalny.

Uwagi - inne gatunki mikoryzujące z modrzewiami to: maślak żółty (Suillus grevillei) i maślak trydencki (Suillus tridentinus).

Inne nazwy
Synonimy polskie:maślak lepki
Budowa
Typ grzybarurki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie brązu
Kapelusz
Brzeg kapeluszaze zwisłymi resztkami osłony
Kolor kapeluszaodcienie brązu, czarny
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wypukły
Powierzchnia kapeluszalepka
Trzon
Kolor trzonuczarny
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieństrefa pierścieniowa, resztki zasnówki
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 10636