Owocnik-białawoszary do jasnoszarego 8-20cm, początkowo półkulisty, później wypukły, płaski, w centrum zagłębiony, płatowate łatki tej samej barwy lub ciemniejsze, miękkie i delikatne, zwieszające się z brzegu kapelusza, brzeg ostry.
Blaszki-białe, gęste, szerokie, ostrza gładkie.
Trzon-biały, 12-20cm x 20-35mm, nasada bulkowata głęboko tkwiąca w podłożu, nieco rozszerzający się ku podstawie, twardy, trzon pełny.
Pierścień- nietrwały szybko odpadający, kłaczkowaty, z wierzchu prążkowany.
Miąższ- biały, w owocniku gruby, zapach słaby, przyjemny rzodkwi, smak słaby, łagodny.
Wysyp zarodników-biały.
Występowanie-rzadki. Owocniki wyrastają latem, zazwyczaj pojedynczo, w miejscach ciepłych, wilgotnych i żyznych, w lasach liściastych, mieszanych.
Zastosowanie-jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki- muchomorem jeżowatym Amanita solitaria, i śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym Amanita virosa
|