mleczaj olszowy

Lactarius obscuratus (Lasch) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 346 (1838)

Jadalny
mleczaj olszowy  (Lactarius obscuratus) mleczaj olszowy  (Lactarius obscuratus) mleczaj olszowy  (Lactarius obscuratus) mleczaj olszowy  (Lactarius obscuratus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius obscuratus mleczaj olszowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 0,5-2,5(-4) cm średnicy, wypukły do płaskiego, później trochę wklęsły, z małym brodawkowatym garbkiem, płowopomarańczowy do cynamonowordzawego z odcieniem oliwkowym, zwłaszcza w części centralnej, gdzie przzebija także kolor czaraniwy; brzeg krótko podwinięty, po rozpostarciu krótko płatowaty (nie zawsze), dość daleko karbowany i prześwitający; powierzchnia sucha, lecz na wilgotno odrobinę śluzowata.

Blaszki- mieszane, niezbyt gęste, zwężone na obu końcach, cieliste, cielistoochrowe do ochrowoczerwonawych jasnych, przyrośnięte do słabo zbiegających.

Trzon- 1,5-4x0,3-0,4 cm, cienki, walcowaty, nieraz wygięy, gładki, barwy kapelusza lub jaśniejszy, pełny, z czasem komorowaty i pusty.

Miąższ- bardzo cienki, białawy, pod garbkiem z odcieniem oliwkowym, łagodny lub prawie taki, bez zapachu.

Mleczko- wydzielane skąpo, białe, trochę wodniste, niezmienne, o smaku łagodnym.

Wysyp zarodników- kremowy, zarodniki szeroko owalne.

Występowanie- najczęściej grupami w wilgotnych miejscach towarzysząc olszom. W Polsce notowany w różnych regionach., także w górach, również pod olszami. VII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- w literaturze pojawiają się dwie odmiany siedliskowe, typowa, o kapeluszu dwubarwnym lub zupełnie oliwkowym,oraz promienistej, w kolorach jasnopomarańczowym do brązowopomarańćzowego, var. radiatus.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Inne nazwy
Synonimy polskie:mleczaj przyćmiony
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, odcienie pomarańczu, odcienie zieleni
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie pomarańczu
Ksztalt trzonucylindryczny, wygięty
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 2585