mleczaj pręgowany

Lactarius zonarius (Bull.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 336 (1838)

Niejadalny
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius zonarius mleczaj pręgowany
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 5-10(-12) cm średnicy, masywny, płaski, stopniowo rozporostowujący się aż do głęboko wklęsłego, zółty z odcieniem cytrynowym, ochrowy do pomarańczoworudego, z licznymi dość wyraźnie zaznaczającymi się koncentrycznymi pręgami położonymi gęsto, ciemniejszymi, w tym samym kolorze, przy brzegu bardziej szarymi; brzeg za młodu silnie podwinięty, później często staje się falisty lub płatowaty; powierzchnia podczas złej pogody trochę śluzowata, na sucho delikatnie oszroniona, wcześnie zupełnie gładka.

Blaszki- gęste, mieszane przy trzonie często rozwidlone, początkowo białe, z czasem kremowo żółtawe, uszkodzono nieco przebarwiają się rudawo; zbiegające; pojawiające się na ich ostrzu ziarenka stwadniałego mleczka są barwy szarawej.

Trzon- równogruby, 2-4x1-2 cm, masywny, początkowo biały, z wiekiem ochrowoszary, z luźną kremową grzybnią u podstawy, pełny, ale bywa częściowo pusty; powierzchnia matowa, gładka, lecz nieraz występują na niej małe plamki lub jamki brudnoochrowej barwy; miejsca uciśnięte przebarwiają się na podobny kolor.

Miąższ- jędrny, ścisły, nawet twardy, biały, w korze trzonu nieco rudawy, po dłuższym czasie nabiega zółtawo do szarorudawego, aż w końcu szarzeje; ma zapach owocowy.

Mleczko- wydzielana obficie, białe, niezmienne, przy próbowaniu natychmiast ostro piekące i gorzkie w gardle.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki szeroko owalne.

Występowanie- lasy liściaste, dębowo-grabowe. VIII-IX.

Możliwość popełnienia pomyłki- bywa zwykle mylony z L. insulsus oraz L. acerrimus; pierwszy ma miąższ nabiegający różowawo, później szarawo, a zarodniki z łącznikami paciorkowatymi, drugi różni się jasniejszą barwą kapelusza i słabo zarysowanymipręgami.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius zonarius"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie pomarańczu, odcienie brązu
Ksztalt kapeluszawklęsły, spłaszczony
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały, czarny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakgorzki, piekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 1860