mleczaj najostrzejszy

Lactarius acerrimus Britzelm., Bot. Zbl. 54(4): 98 (1893)

mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus) mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus) mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus) mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius acerrimus mleczaj najostrzejszy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 8-15 cm średnicy, masywny, wypukły, następnie wklęsły pośrodku nieraz ekscentryczny, jasnoochrowy do również jasnego ochrowordzawego z 3-6 niewyraźnie rysującymi się pomarańczowymi pręgami; brzeg podwinięty, później podgięty, zwykle falisty, za młodu omszony, z wiekiem gładki; powierzchani sucha, lecz podczas wilgotnej pogody lepka.

Blaszki- mieszane, stosunkowo rzadkie, niekiedy rozwidlone przy trzonie anastomozujące grzbietami aż do powodowania ich kędzierzawości, kremowe, następnie ochrowożółtawe z odcieniem brązowym.

Trzon- krótki i gruby, 2-4x1-3 cm, zwężony u podstawy, białawy, stopniowo staje się jasnoochrowy w odcieniu kapelusza, początkowo delikatnie omszony, później gładki, nieraz z małymi jamkami, pełny, z wiekiem pusty.

Miąższ- gruby, jędrny, biały, w korze trzonu jasnoochrowy, również silniepiekący, o zapachu owocowym.

Mleczko- białe, niezmienne, początkowo płynące obficie, później wydzielane skąpiej, o smaku natychmiast silnie piekącym, o zapachu owocowym.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki bardzo duże.

Występowanie- przeważnie gromadnie w lasach dębowo-grabowych na glebach wapiennych a także na suchych łąkach leśnych. VI-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- grzyb ten sprawia problem ze względu naróżną synonimikę. Pod tą nazwą bywał opisywany podobny mleczaj niesmaczny.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius acerrimus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonuzwężony u podstawy
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakpiekący
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3039