Mleczaj ochrowy

Lactarius bresadolanus Singer [as 'bresadolianus'], Annls mycol. 40(1/2): 122 (1942)

Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius bresadolanus Mleczaj ochrowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz - 5-12 cm średnicy, wypukły, wcześnie rozpościerający się szeroko z tworzonym głębokoim lejkowatym wkleśnięciem, za młodu barwy jasnej, ochrowopłowej, w stanie dojrzałym nawet również jasnej pomarańczowobrązowawej (przypominającej rydze), z dobrze uwydatniającymi się pręgami ciemniejszymi, wąskimi i licznymi (8-12); brzeg podwinięty, ale stopniowo odginający się do poziomu lub wyżej, nieraz omszony; powierzchnia gładka, sucha, później lepkawa, także błyszcząca.

Blaszki - dość gęste, mieszane, nieraz rozwidlone przy trzonie, stosunkowo szerokie, ostre na obu końcach, kremowe z wiekiem jasnoochrowe do oliwkowobrązowawych; przyrośnięto-zbiegające, bez anastomoz przy grzbiecie; na ostrzu bywają grudki stwardniałego mleczka.

Trzon - 3-7x1-1,5 cm, prawie równogruby, białawy, z czasem barwy kremowej, miejscami rudawy, oszroniony, gładki, niekiedy u podstawy z nieznacznymi jamkami, pełny, na starość komorowaty lub pusty.

Miąższ - względnie gruby, twardy, biały, po dłuższym leżeniu wyraźnie trochę różowiejący (szczególnie w trzonie), po czym stopniowo staje się jasnoszarawy, nawet z odcieniem oliwkowym.

Mleczko - wydzielane obficie, białe, niezmienne, o smaku palącym zwłaszcza w gardle.

Wysyp zarodników - jasnoochrowy, zarodniki szeroko owalne.

Występowanie - występuje w górskich lasach świerkowych i jodłowych, mieszancyh z dębem i bukiem, VIII.

Możliwość popełnienia pomyłki - charakterystycznymi cechami tego mleczaja są: ochrowopłowe do rudopomarańczowego zabarwienie kapelusza, czym upodabnia się do L. porninsis, bardzo piekący smak oraz występowanie w świerczynach górskich.

Literatura - Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius bresadolanus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły, lejkowaty
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Odwiedzin profilu grzyba: 1849