Mleczaj łuseczkowaty [kolczasty]

Lactarius spinosulus Quél. & Le Bret., Bull. Soc. Amis Sci. Nat. Rouen, Sér. II 15: 168 (1880)

Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius spinosulus Mleczaj łuseczkowaty [kolczasty]
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis

Kapelusz- 2-6 cm średnicy, początkowo płaski, stopniowo przyjmujący kształt lejkowaty, zwykle z małym garbkiem w głębi, zabarwiony jednolicie, mięsistoróżowy, czerwonolila, najwyżej z kilkoma słabo rysującymi się ciemniejszymi pręgami; powierzchnia matowa, sucha, pokryta promienisto układającymi się brudnomięsistej barwy włókienkami, których szczyty odginają się prostopadle tworząc otre łuseczki do 2 mm wysokości, lecz środek kapelusza pozostaje zwykle gładki, dojrzały nieco śluzowaty; brzeg najpierw krótko podwinięty, a potem podgięty i wyprostowany.

Blaszki- mieszane, czasem rozwidlone przy trzonie, wąskie, jasnoochrowe, w miejscach uciśnięcia nieco plamiące się, przyrośnięto-zbiegające.

Trzon- cienki, wysmukły, -5x0,2-0,8 cm, jednolicie cielistoróżowy, do mięsistolila, bez odcienia ochrowego, jaśniejszy od kapelusza, u podstawy białawy, lub z nieco żółtawą grzybnią, pełny, na starość pusty.

Miąższ- białawy do nieznacznie jasnoochrowego, łagodny, ale pozostawiający gorzkawy posmak.

Mleczko- tylko początkowo wydzielane obficie, białe, łagodne w smaku, po dłuższej próbie nieznacznie piekące.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki elipsoidalne.

Występowanie- znany z wilgotnych miejsc w lasach iglastychi liściastych z udziałem brzozy i świerka. VIII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- może być mylony z L. lilacinus, ale jest nieco mniejszy, kapelusz ma szorstki i bardziej cielistolila, oraz ciemniejszy wysyp zarodników, które pokrywa urzeźbienie w postaci sznurowatych łączników.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius spinosulus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawklęsły, z tępym garbkiem, lejkowaty, spłaszczony
Mleczkobiałe, łagodne
Powierzchnia kapeluszapromieniście włóknista, matowa
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieV - narażone
Inne
Smakłagodny, gorzki
Odwiedzin profilu grzyba: 1744