mleczaj liliowy

Lactarius lilacinus (Lasch) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 348 (1838)

mleczaj liliowy (Lactarius lilacinus) mleczaj liliowy (Lactarius lilacinus) mleczaj liliowy (Lactarius lilacinus) mleczaj liliowy (Lactarius lilacinus) mleczaj liliowy (Lactarius lilacinus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius lilacinus mleczaj liliowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 3-8(-10) cm średnicy, początkowo płaski, z wiekiem wklęsły, zabarwiony jednolicie, niekiedy z jedną ciemniejszą koncentryczną pręgą, ametystowolila, mięsistolila lub srebrzysto-szaro-lila, stopniowo jasniejacy do różówoszarego; brzeg słabo podwiniety i długo takim pozostaje; powierzchnia sucha, matowa, delikatnie filcowata do kosmkowato-łuseczkowatej, o kosmkach przylegających, prawie skupiających się w pas winnoczerwonych łuseczek.

Blaszki- mieszane, względnie rzadkie, niekiedy rozwidlone przy trzonie, wąskie, brudno-cielisto-żółtawe, z wiekiem jasnoochrowe z pomarańczowym odcieniem, przyrośnieto-zbiegające.

Trzon- walcowaty, 4-7x0,4-0,8(-1,2) cm, ochroworóżowawy z odcieniem lila lub pomarańczowobrązowawym, po dotknięciu rudawy, u góry jasnoochrowy i ziarenkowato-kosmkowaty, łamliwy, pełny, następnie pusty.

Miąższ- cienki, białawy do bladolila, w trzonie jasny, raczej brudnoochrowy, w smaku łagodny, po dłuższej chwili nieco piekący, o zapachu słabym, po wyschnięciu przypominającym woń cykorii.

Mleczko- wydzielane względnie skąpo, wodnistobiałe, wysychające worzy szarozielonkawe krople. w smaku łagodne lub nieznacznie piekące.

Wysyp zarodników- biały do kremowego (u starszych owocników), zarodniki elipsoidalne do kulistawych.

Występowanie- grzyb ten wystepuje w olszynach, często kępkami i dużymi grupkami, przeważnie w pobliżu pni i pniaków, zwłaszcza na stanowiskach mokrych. U nas znajdowany dość często w okresie od września do pierwszych przymrozków.

Możliwość popełnienia pomyłki- bywa mylony z L. spinosulus, który pojawia się pojedynczo w sąsiedztwie nie tylko olsz, ale również brzóz i świerków, zarodniki mają urzeźbienie wpostaci brodawek powiązanych ze sobą w grube i bardziej lub mniej równoległesznurowane łączniki.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Inne nazwy
Synonimy polskie:mleczaj fioletowy
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak, białe, nieco drapiące
Powierzchnia kapeluszafilcowata, matowa, z włókienkami
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonuziarenkowata, kosmkowata
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakłagodny, piekący
Odwiedzin profilu grzyba: 2933