mleczaj wygięty

Lactarius flexuosus (Pers.) Gray, Nat. Arr. Brit. Pl. (London) 1: 624 (1821)

mleczaj wygięty (Lactarius flexuosus) mleczaj wygięty (Lactarius flexuosus) mleczaj wygięty (Lactarius flexuosus) mleczaj wygięty (Lactarius flexuosus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius flexuosus mleczaj wygięty
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz - 5-9(-15) cm średnicy, względnie masywny, płaski z nieznacznym wklęśnięciem za młodu, później względnie głębokim, jasny, szarolila, mięsistoszary, stalowoszary, szarocielisty, z wiekiem troszkę bardziej ochrowy, nieraz z kilkoma ciemniejszymi koncentrycznymi pręgami, gładki, na ogół suchy, na wilgotno nieco sliski; brzeg początkowo podwiniety, następnie rozprostowany i zwykle nieregularnie powyginany.

Blaszki- rzadkie, niekiedy rozwidlone, grube, przyrośnięte, zwężone na obu końcach, przy nasadzie z licznymi żeberkami, jasne, słomkowożółte z odcieniem cielistym.

Trzon- 5-8x1,5-3,5 cm, masywny, w kolorze kapelusza lecz znacznie jaśniejszy, u szczytu białawy, u podstawy żółtawy, matowy, równogruby, zwykle zwężony u dołu, pełny, stary może mieć komorę.

Miąższ- jędrny, twardy, białawy, ostry, o zapachu owocowo-korzennym.

Mleczko- białe, niezmienne, wykazujące tendencję do tworzenia na blaszkach kropelek, ma smak ostry.

Wysyp zarodników- jasny, zarodniki szeroko owalne.

Występowanie- grzyb występuje przede wszystkim w mszystych lasach sosnowych i świerkowych oraz na ich skraju, znajdowany także pod brzozami. Notowany u nas w różnych stronach kraju. VIII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- wyróżnia się ochrowomięsistą barwą twardego kapelusza z ewentualnymi ciemniejszymi pręgami, grubymi rzadkimi blaszkami, ostrym smakiem i występowaniem przede wszystkim w lasach sosnowych.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Odwiedzin profilu grzyba: 2169