Mleczaj czerwieniejący

Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 341 (1838)

Jadalny
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius sanguifluus Mleczaj czerwieniejący
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 6-12 cm średnicy, wypukły, ale wcześnie rozpostarty i zwykle z wklęśnięciem w części środkowej, barwy brudnołososiowej do łososiowepomarańczowej, zwłaszcza w obrębie pręg, które występują w liczbie do sześciu i są poprzerywane, często zielone; powierzchnia gładka, ze srebrzystym połyskiem, na wilgotno gładka, a na brzegu kapelusza oszroniona.

Blaszki- mieszane, gęste, ostre na obu końcach, jasnoochrowe do pomarańczowych z odcieniem winnoczerwonym, stopniowo stają się szaro-brązowawo-winne, a wmiejscach dotkniętych nabiegają na zielono, są przyrośnięto-zbiegające.

Trzon- 5-6x1,5-2,5 cm, równogruby, ale u podstawy trochę zwężony, znacznie jaśniejszy od kapelusza, biało oszroniony, gładki, czasem z małymi jamkami; miejscami może słabo zielenieć.

Miąższ- kruchy, jasny, brudno-żółto-biały, w części peryferyjnej przebarwiający się na ciemno winny, o słabym owocowym zapachu.

Mleczko- początkowo obfite, od pierwszej chwili winnoczerwone z odcieniem lila, przy próbie na ostrość pozostawia na języku słaby gorzki posmak.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki szerokoowalne.

Występowanie- na nizinach i w niższych położeniach górskich przede wszystkim w południowej Europie oraz w jej środkowej cieplejszej części. Znajdowany pod sosnami na glebach wapiennych, nieraz w sąsiedztwie L. deliciosus. VII.

Zastosowanie- jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- pokrewne gatunki mleczajów o pomarańczowo zabarwionym soku.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius sanguifluus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkomarchewkowe, czerwonawe
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowanialato
Prawo
Status na czerwonej liścieV - narażone
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2484