Mleczaj brązowy

Lactarius badiosanguineus Kühner & Romagn., Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 69: 361 (1954)

Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius badiosanguineus Mleczaj brązowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 3-6(-8) cm średnicy, stożkowo wypukły, stopniowo rozpościerający się do płaskiego, nieraz z małym garbkiem, ciemny, czerwonobrązowy, purpurowobrązowy, często z domieszką czerni, która może utrzymywać się szczególnie w części centralnej, bez pręgowania; brzeg podwinięty, na ogół równy, niekiedy krótko i grubo karbowany; powierzchnia gładka, wilgotna.

Blaszki- mieszane, średnio gęste, niekiedy rozwidlone przy trzonie, początkowo jasnoochrowe, stopniowo stają się rudawoochrowe z odcieniem cielistobrązowym.

Trzon- 4-6x0,4-0,8 cm, równogruby, o barwie kapelusza lub nieco jasniejszy, gładki, pełnym, na starość pusty.

Miąższ- jasny, w części peryferyjnej czerwonobrązowawy, u podstawy trzonu ciemniejszy, łagodny do gorzkawego, o słabym zapachu pluskwiaków.

Mleczko- niezby obfite, białe lub wodnistobiałe, zwykle żółknące (po upływie ok. 2 minut, zwłaszcza po polizaniu) łagodne w smaku, po pewnym czasie trochę gorzkie.

Wysyp zarodników- jasnożółtawy, zarodniki owalne.

Występowanie- występuje w lasach typu alpejskiego, zwłaszcza świerkowych, rzadko zaś na nizinach. VIII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- może być łatwo mylony z L. hepaticus, który ma więcej czerwieni w barwie kapelusza, wyraźnie tłusty połysk powierzchni i występuje pod sosnami na nizinach.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius badiosanguineus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały, odcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, stożkowaty, spłaszczony
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonuodcienie czerwieni
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Odwiedzin profilu grzyba: 2258