Mleczaj torfowcowy [tofowy]

Lactarius sphagneti (Fr.) Neuhoff, Pilze Mitteleuropas (Stuttgart): 181 (1956)

Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius sphagneti Mleczaj torfowcowy [tofowy]
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis


Kapelusz- 3-5(-7) cm średnicy, początkowo mocno wypukły, nawet trochę stożkowaty, z wiekiem staje sie płaski, aż do wklęsłego, nieraz z małym garbkiem, barwy czerwonorudej, brązowoczarnej, kasztanowatobrązowej, na szczycie znacznie ciemniejszy, bez pręgowania; brzeg długo podwinięty, u starych okazów jest płaski i nieznacznie karbowany; powierzchnia gładka lub nieco szorstka, na świerzo z tłustym połyskiem.

Blaszki- mieszane, gęste, czasem rozwidlone, białoochrowe, następnie różowawożółtawe, przyrośnięte lub krótko zbiegające.

Trzon- równogruby, 4-7x0,3-0,8 cm, o jasnej barwie kapelusza, lecz z ciemniejszą i trochę zgrubiała podstawą, gładki, łamliwy, pełny, wcześnie staje się komorowaty.

Miąższ- jasny, ochrowobrązowawy, łagodny, prawie bez zapachu.

Mleczko- początkowo obfite, wodnistobiałe, niezmienne, ale na chusteczce żółknące, a smaku łagodne.

Wysyp zarodników- jasnokremowy, zarodniki owalne.

Występowanie- mleczaj ten występuje w wilgotnych lasach świerkowych i sosnowych, zwykle wśród torfowców. VII-X. W Polsce bardzo rzadki.

Możliwość popełnienia pomyłki- odznacza się mleczkiem wodnistobiałym, niezmiennym, ale na chusteczce żółtknącym, smakiem łagodnym oraz wystepowaniem w lasach iglastych, wilgotnych i w kępach torfowców.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius sphagneti"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Odwiedzin profilu grzyba: 1636