mleczaj okazały

Lactarius resimus (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 336 (1838)

Niejadalny
mleczaj okazały (Lactarius resimus) mleczaj okazały (Lactarius resimus) mleczaj okazały (Lactarius resimus) mleczaj okazały (Lactarius resimus) mleczaj okazały (Lactarius resimus) mleczaj okazały (Lactarius resimus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius resimus mleczaj okazały
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- duży, do 15(-17) cm średnicy, początkowo prawie płaski i słabo wklęsły pośrodku, później płytko lejkowaty, masywny, w części centralnej matowy, omszony lub gładki, na wilgotno śluzowato-kleisty, na sucho nawet błyszczący, barwy jednolitej, biały lub kremowy, bez pręgowania, na starość pożółkły; brzeg dość gruby, podwinięty, następnie rozprostowany, omszony do krótko owłosionego; w miejscach uciśnietych przebarwia się na rudawo.

Blaszki- gęste, przy trzonie trochę rozwidlone, wąskie, zwężone na obu kocach, białe, z wiekiem jasnorudawe z odcieniem cielistym, zbiegające.

Trzon- 5-7x1,5-2,5 cm, masywny, równogruby lub u podstawy nieco cieńszy, białawy, delikatnie omszony, matowy, gładki, prawie bez jamek.

Miąższ- stosunkowo gruby, jędrny, biały, od mleczka ulega zażółceniu; zapach ma owocowy, a smak piekący.

Mleczko- niezbyt obfite, białe, szybko przebarwiające się jasnosiarkowo w smaku ostro piekące.

Wysyp zarodników- białawy do jasnożółtawego.

Występowanie- mleczaj okazały pojawia się w lasach mieszanych, wilgotnych, mszystych w obecności brzóz, ale także w lasach dębowo-grabowych i sosnowych z domieszką brzozy. Nie nazeży u nas do często spotykanych. VIII-X.

Możliwość popełnienia pomyłki- Mleczaj okazały może być mylony z L. citriolens, który ma trzon często jamkowaty i pachnie cytryną.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały
Ksztalt kapeluszawklęsły, spłaszczony
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2543