mleczaj francuski

Lactarius mairei Malençon, Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 55: 34 (1939)

Niejadalny
mleczaj francuski (Lactarius mairei)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius mairei mleczaj francuski
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- do 10(-12) cm średnicy, płaski, wcześnie staje się w centralnej części wklęsły, od jasnopłowego przy brzegu do ceglastopłowego w środku, o jednolitej barwie lub z ciemniejszymi koncentrycznymi czerwonawymi pręgami, pokryty włoskami skupiającymi się w brązowawe, łuskowate, przylegające lub odstające kosmki; brzeg długo podwinięty, stopniowo rozprostowujący się, włochaty.

Blaszki- mieszane, dość gęste, ostre na obu końcach, różowawobeżowe jasne, u starych okazów nieco zbiegające.

Trzon- walcowaty, wysmukły, 3,5-7x1,5-2,5 cm, niekiedy w dolnej części szerszy, jaśniejszy od kapelusza, suchy, matowy, bez jamek, pełny, z czasem gąbczasty i pusty.

Miąższ- biały z odcieniem szaroróżowym, o zapachu owoców lub liści peralgonii.

Mleczko- za młodu obfite, białe, niezmienne w barwie, ze słabym odcieniem żółtawym, w próbie smakowej silnie piekące w gardle.

Wysyp zarodników- białokremowy, zarodniki kulistawe do szerokoelipsoidalnych.

Występowanie- mleczaj ten pojawia się w lasach liściastych, pod dębami, bukami, brzozami, klonami, grabami i wierzbami. Rzadki. IX

Możliwość popełnienia pomyłki- Istnieje możliwośc pomylenia z L. torminosus, od którego różni się bardziej kulistawymi i urzeźbionymi zarodnikami oraz brakiem różowego odcienia na kapeluszu.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius mairei"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawklęsły, spłaszczony
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszaz włókienkami
Trzon
Kolor trzonuczarny
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 1846