mleczaj pomarszczony

Lactarius pterosporus Romagn., Revue Mycol., Paris 14: 108 (1949)

Niejadalny
mleczaj pomarszczony (Lactarius pterosporus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius pterosporus mleczaj pomarszczony
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 4-8(-10) cm średnicy, wypukły, szybko rozpościerający się, z niewielkim wklęśnięciem w środku, na dnie którego zwykle znajduje się wyraźny stożkowaty garbek; jest jasnoochrowy, barwy kawy z mlekiem, ochrowobrązowy lub rudawobrązowy, nawet z odcieniem różowym; powierzchnia sucha, matowa, jakby aksamitna, miejscami wygładzona, na wilgotno jednak trochę śluzowata, zlicznymi zmarszczkami w części centralnej przebiegającymi odśrodkowo nawet po garbku; podwinięty brzeg wcześnie rozprostowuje się i może układać się nieco falisto.

Blaszki- mieszane, gęste, często pzy trzonie rozwidlone, ochrowe z odcieniem łososiowym, później rudawoochrowe, przyrośnięto-zbiegające; na ostrzu nieraz znajdują się drobne gruzełki stwardniałęgo mleczka.

Trzon- 5-7x0,5-1,5 cm, równogruby, jasny, cielisty lub szarorudawy, gładki lub delikatnie albo delikatnie oszroniony, w miejscach dotkniętych nabiegający brudnobrązowo, pełny do komorowatego.

Miąższ- biały, po kilku minutach od chwili przekrojenia owocnika przebarwia się na różowolila, karminowo lub ceglastego, po czym brązowieje; smak na starość przy braku mleczka, łagodny lecz niemiły, przypominający naftę.

Mleczko- wydzielane obficie, białe niezmienne, lecz wysychając na miąższu czerwienieje do mocno różowego, w smaku łagodne w pirwszej chwili, po czym szybko zaczyna mocno piec.

Wysyp zarodników- ochrowy, zarodniki kulistawe.

Występowanie- grzyb ten jest znany z lasów liściastych, zwłaszcza buczyn i grądów. VIII-X.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- bardzo podobny grzyb z buczyn, Lactarius rugiosus, o zarodnikach mocno oskrzydlonych, został opisany jako osobny gatunek.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius pterosporus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa, aksamitna
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 1720