Kapelusz- 1-(-,5) cm średnicy, za młodu półkulisty, z wiekiem rozpościerający się aż do zupełnie płaskiego, prawie bez wzgórka, biały lub srebrzystoszarawy, dojrzały może być w części szczytowej nieznacznie beżowy, początkowo nieco wilgotny, później suchy, jedwabisto-włókienkowaty, o brzegu bruzdowanym.
Blaszki- wolne, geste, stosunkowo szerokie, do 0,6 cm, wybrzuszone, początkowo brudnoróżowe, z czasem różowobrązowe.
Trzon- 1-4x0,1-0,5 cm, równogruby o rozszerzonej maczugowato podstawie, biały, we wczesnej młodości z rozproszonymi włoskami, później gładki, pełny, łamliwy. Pochwa workowata, błoniasta, biaława, niekiedy przybierająca jasną płowoszarą barwę, pękającą na 2-4 płaty.
Miąższ- biały, o smaku łagodnym i o słabym grzybowym zapachu.
Wysyp zarodników- zarodniki szerokoelipsoidalne.
Występowanie- Pochwiak karłowaty pojawia się zazwyczaj pojedynczo na glebie dość zwartej, niekiedy znajdowany w szklarniach. VII-X.
Zastosowanie- niejadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki- W róznych opracowaniach oprócz Volvariella pusilla opisywany jest gatunek bardzo podobny, a mianowicie Volvariella taylori. Obydwa odznaczają się dość szerokim zakresem swej barwy: od białej do szarej, bezowej i orzechowooliwkowej. Cecha ta powoduje powstanie wielu trudności w oznaczaniu. Niektórzy autorzy uznają że istnieje tylko jeden gatunek, Volvariella pusilla, natomiast Volvariella taylori jest tylko barwną odmianą.
Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXVII. Łuskowcowate (Pluteaceae). |