mleczaj bukowy

Lactarius subdulcis (Pers.) Gray, Nat. Arr. Brit. Pl. (London) 1: 625 (1821)

Niejadalny
mleczaj bukowy (Lactarius subdulcis) mleczaj bukowy (Lactarius subdulcis)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius subdulcis mleczaj bukowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis

Kapelusz- 3-7 cm średnicy, za młodu wypukły ze stożkowatym garbkiem, później bardziej płaski, o barwie jednolitej, czerwonobrązowej, kasztanowaty, z wiekiem i na brzegu jaśniejszy, bardziej płowy, bez pręgowania; brzeg podgięty, wcześnie rozpościerający się, niekiedy krótko karbowany, na wilgotno nawet śluzowaty; powierzchnia sucha, gładka, matowa.

Blaszki- mieszane, gęste, białawe, następnie jasnoochrowe z odcieniem jasnokawowym, po uszkodzeniu przebarwiają się szarorudawo.

Trzon- równogruby, 5-7x0,3-1 cm, poczatkowo bladożółtawy, szybko przybierający barwę kapelusza, u podstawy owłosiony, często u starych okazów wzdłuż rynnowaty.

Miąższ- jasny, białawocielisty z odcieniem rudawym, niekiedy wodnistobiały, w trzonie bardziej rudawy, o smaku łagodnym i słabym zapachu przypominającym pluskwiaki.

Mleczko- mleczko początkowo wydzielane obficie , białe do wodnistobiałego, niezmienne, łagodne w smaku. lecz po dłuższym czasie trochę ostre, a nawet gorzkie.

Wysyp zarodników- kremowy.

Występowanie- pojawia się w lasach liściastych, buczynach i grądach na ziemi lub na zmurszałym drewnie. Notowany w całej Polsce. VII-X.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- grzyb charakteryzuje się kapelusze z garbkiem, kasztanowatobrązowawym, mleczkiem białym, niezmiennym, po dłuższym

czasie trochę piekącym, zarodnikami z wyraxnymi brodawkami i nieregularną siateczką oraz pojawianiem się niekiedy na zmurszałym drewnie.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Lactarius subdulcis"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, z tępym garbkiem, spłaszczony
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie żółci
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakłagodny
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 3091