Opis | |
---|---|
Kapelusz- 3-8cm średnicy, początkowo półkolisty, później łukowaty do płaskiego, barwy brązowopurpurowy, winny, mahoniowy, purpurowoczarniawy, z ciemnym środkiem. skórka zdzieralna do połowy. Blaszki- początkowo białe potem jasnoochrowe, wąsko przyrośnięte. Trzon biały, gruby, młody pełny z wiekiem pusty, bialawy miejscami z czerwonawym nalotem, uszkodzony i z wiekiem brązowiejący. Powierzchnia gładka do delikatnie żyłkowanej. Miąższ- intensywnie biały, uszkodzony i na starość brązowiejący, gruby, jędrny. O słabym smaku i zapachu przypominajacym ryby. Zastosowanie- jadalny. Wysyp zarodników- jasnoochrowy. Występowanie- w lasach liściastych w parkach, na glebach kwaśnych, głównie pod dębami lecz także pod brzozami i innymi liściastymi. Gatunki podobne- Gołąbek buczynowy Russula faginea |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | w górnej części przerośnięte |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | odcienie brązu, odcienie czerwieni |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, spłaszczony |
Mleczko | brak |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały |
Pierscień | brak |
Powierzchnia trzonu | gładka |
Przekroj trzonu | pełny, pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | śledziowy |