gołąbek śmierdzący

Russula foetens Pers., Observ. mycol. (Lipsiae) 1: 102 (1796)

Niejadalny
gołąbek śmierdzący (Russula foetens) gołąbek śmierdzący (Russula foetens) gołąbek śmierdzący (Russula foetens) gołąbek śmierdzący (Russula foetens) gołąbek śmierdzący (Russula foetens)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula foetens gołąbek śmierdzący
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 5-18 cm średnicy; należy do większych w tym rodzaju. Młody jest prawie kulisty, o brzegu ostrym, przylegającym do trzonu, często nieco falistym, zatokowatym. U starszych płaski, ze środkiem niekiedy trochę wklęsłym, wowcza brzeg staje się grzebieniasty, karbowany, haczykowaty i sterczący. Jasnobrązowy lub ochrowy, znacznie ciemniejszy w środku. Skóra daje się ściągać do połowy, w stanie wilgotnym kleista, na sucho gladka i błyszcząca.

Blaszki - poczatkowo ściśle ustawione, mniej lub bardziej przyrośnięte i często rozwidlone; początkowo blade, później stają się brudnokremowe; uszkodzone powoli stają się brunatne, często z bursztynowo zabarwionymi łezkami, które po wyschnięciu dają ciemne plamy.

Trzon - walcowaty lub wybrzuszony, wysoki 9-13 cm i 2-3.5 cm gruby, ma powierzchnię białawą, na której, począwszy do podstawy, pojawiają się plamy zabarwione na ochrowo lub brązowo, u starszych osobników zupełnie pusty w środku.

Miąższ - biały brunatnieje na powietrzu i ma nieprzyjemny zapach słodkiego oleju, smak poczatkowo mniej lub bardziej gorzki, wkrótce staje się piekący i pobudzający do wymiotów.

Wysyp zarodników - biały.

Występowanie - pospolity, w lasach lisciastych i iglastych, gdzie rośnie w grupach, od lata do jesieni.

Zastosowanie - niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - Gołąbek niemiły (Russula subfoetens) jest mniejszy, smak niemiły stopniowo ostry, zapach mniej drażniący, nieco owocowy, występuje w lasach liściastych.
Gołąbek kunowy (Russula mustelina) ma podobny pokrój i barwę kapelusza; miąższ jest jednak bezwonny, a brzeg kapelusza gładki, nieprążkowany.
Gołąbek gorzkomigdałowy (Russula laurocerasi) podobny z wyglądu, zapach jest przyjemny i przypomina gorzkie migdały.
Gołąbek brudny (Russula illota) grzbiet blaszki ciemniejszy, kremowocytrynowy z brązowymi plamkami. Zapach podobny, nieprzyjemny.

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula foetens"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekw górnej części przerośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu
Ksztalt kapeluszakulisty, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 3599