drobnołuszczak zielonawoszary

Pluteus salicinus (Pers.) P. Kumm., Führ. Pilzk. (Zwickau): 99 (1871)

Jadalny
drobnołuszczak zielonawoszary (Pluteus salicinus) drobnołuszczak zielonawoszary (Pluteus salicinus) drobnołuszczak zielonawoszary (Pluteus salicinus) drobnołuszczak zielonawoszary (Pluteus salicinus) drobnołuszczak zielonawoszary (Pluteus salicinus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Agaricaceae pieczarkowate
Amanitaceae muchomorowate
Bolbitiaceae gnojankowate
Clavariaceae goździeńcowate
Cortinariaceae zasłonakowate
Cyphellaceae kielisznikowate
Entolomataceae dzwonkówkowate
Fistulinaceae ozorkowate
Hydnangiaceae piestróweczkowate
Hygrophoraceae wodnichowate
Hymenogastraceae
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Inocybaceae strzępiakowate
Lyophyllaceae
Marasmiaceae twardzioszkowate
Mycenaceae grzybówkowate
Niaceae
Omphalotaceae
Physalacriaceae
Pleurotaceae boczniakowate
Porotheleaceae
Psathyrellaceae kruchaweczkowate
Pterulaceae piórniczkowate
Schizophyllaceae rozszczepkowate
Stephanosporaceae
Strophariaceae pierścieniakowate
Tricholomataceae gąskowate
Tubariaceae
Typhulaceae pałecznicowate
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 1,3-7 cm średnicy, wypukły za młodu, później szeroko i płasko rozpostarty, w części centralnej zwykle nieco uwypuklony, mysioszary, nieraz zabarwiony jednolicie, ale na szczycie bywa ciemniejszy, z odcieniem zielonkawym, wpadającym w kolor oliwkowy, a nawet bezoworóżowy, bardzo rzadko całkowicie biały, hygrofaniczny; powierzchnia jedwabisto błyszcząca, pokryta ściśle związanymi z miąższek nitkowatymi włókienkami przebiegającymi promienisto od szczytowej części, gdzie ich trochę odstające końce tworzą kosmko o charakterze małych łuseczek; brzeg wilgotnych okazów może być krótko prążkowany.

Blaszki- gęste, wolne, dość szerokie i wybrzuszone, młode białe, z wiekiem przypominające barwę różową do łososioworóżowej o ostrzu zabarwionym podobnie, równym i nieco watowato-kosmkowym.

Trzon- 2-7(-8)x0,3-0,7 cm, walcowaty, u podstawy trochę zgrubiały, a tam bywają widoczne nieliczne i trochę ciemniejsze włókienka, w górnej zaś części jedwabisto błyszczący, jakby delikatnie prążkowany, pełny.

Miąższ- jędrny, biały, jedynie pod skórką kapelusza, zwłaszcza w części szczytowej bywa nieco szarawy z odcieniem błękitnawym, w trzonie czasem marmurkowaty. Smak łagodny, nieokreślony, a zapach przypominający surowe ziemniaki.

Wysyp zarodników- wysyp rożowy z odcieniem beżowym. Zarodniki szerokoelipsoidalne lub nieznacznie  wydłużone.

Występowanie- grzyb spotykany stosunkowo rzadko. Występuje w całej Polsce w lasach rozmaitego typu, przede wszystkim wilgotnych, jak grądy oraz olszyny. Pojawia się na murszejących kłodach i pniakach starych (nawet przydrożnych) drzew liściastych (takich jak wierzby, topole). VII - XI

Zastosowanie- jadalny ale bez znaczenia kulinarnego. Zasługuje na ochronę.

Możliwość popełnienia pomyłki- grzyb ten jest łatwo rozpoznawalny po mysioszarym kapeluszu i po obecności pleurocystyd na blaszkach.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXVII. Łuskowcowate (Pluteaceae).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Pluteus salicinus"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie różu i fioletu
Trzon
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożedrewno
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasaprotrof
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Odwiedzin profilu grzyba: 1644