gołąbek złotawy

Russula aurea Pers., Observ. mycol. (Lipsiae) 1: 101 (1796)

Jadalny
gołąbek złotawy (Russula aurea) gołąbek złotawy (Russula aurea) gołąbek złotawy (Russula aurea) gołąbek złotawy (Russula aurea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula aurea gołąbek złotawy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 5-9 cm średnicy; żywo zabarwiony w kolorach żółto-pomarańczowo-czerwonych;
powierzchnia gładka, brzeg bez prążkowań.

Blaszki - początkowo kremowe, po dojrzeniu żółte, z ostrzem złocistym, dość szerokie, przy trzonie przyrośnięte lub zaokrąglone.

Trzon - biały, wielkość 3-8/1,5-2,5 cm, gładki,
suchy, początkowo wewnątrz pełny, u starych okazów gąbczasty.

Miąższ - kremowy, pod skórką kapelusza różowy, czasem żółtawy, smak łagodny, bez zapachu.

Wysyp zarodników - złotożółty.

Występowanie - latem i jesienią, w różnych typach lasów, szczególnie na podłożu wapiennym,
niezbyt częsty.

Zastosowanie - jadalny.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie pomarańczu
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 3110