gołąbek wymiotny

Russula emetica (Schaeff.) Pers., Observ. mycol. (Lipsiae) 1: 100 (1796)

Trujacy
gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica) gołąbek wymiotny (Russula emetica)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula emetica gołąbek wymiotny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 5-11 cm średnicy; początkowo wypukły, otwiera się tak bardzo, że w środku powstaje lekkie wklęśniecie. Barwy wahają się miedzy cynobrową, a krwistoczerwoną, z czasem blakną;
skórka gładka, kleista i połyskująca, dobrze dająca się zdzierać.

Blaszki - szeroko rozstawione, prawie wolne lub przyczepione, zaokrąglone przy trzonie, jednakowej długości i cienkie. Gołąbki wymiotne rozpoznaje się miedzy innymi po jasnej, białej barwie blaszek.

Trzon - walcowaty, grubości 1-2 cm i wysokości do 7 cm; jest również biały i tylko rzadko nieco podbarwiony czerwienią; pełny, z czasem całkiem pusty, łamliwy.

Miąższ - soczysty, biały, pachnie lekko owocowo, w smaku jest bardzo ostry.

Wysyp zarodników - biały.

Występowanie - szczególnie chętnie na glebach porośniętych mchami, przy świerkach lub między torfowcami, na bagnach wysokich. Pojawia się od lipca do listopada.

Zastosowanie - trujący, podobnie jak jego odmiany.

Możliwość popełnienia pomyłki - istnieją niektóre odmiany tego gołąbka, które mają tak samo jasne blaszki, mniej lub bardziej biały trzon, bardzo łamliwy miąższ i ostry smak. Przy oznaczaniu pomaga miejsce występowania, np. var. betularum wyrasta kolo brzóz.

Uwagi - rodzaj gołąbek (Russula) obejmuje ponad 150 gatunków. Są to grzyby o różnym zabarwieniu kapelusza, blaszkach mniej lub bardziej łamliwych, rzadziej nieco giętkich. Trzony maja gładkie, bez pierścienia i zasnuwki, z łatwo łamliwym miąższem.

Emelica znaczy "pobudzająca do wymiotów".

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne, niewyraźnie wolne
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakpiekący
Zastosowanietrujący
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 10696