gołąbek agrestowy

Russula queletii Fr., Mém. Soc. Émul. Montbéliard, Sér. 2 5: 185 (1872)

Niejadalny
gołąbek agrestowy (Russula queletii) gołąbek agrestowy (Russula queletii)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula queletii gołąbek agrestowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 5-8 cm średnicy; dojrzałe owocniki wykazują zagłębienie w środku kapelusza-cecha wspólna dla wielu gołąbków. Barwa kapelusza może być ciemnowinnoczerwona, purpurowa, niekiedy mieniąca się cynowozielonkawo. Z czasem barwy bledną, przy czym pozostaje ciemniejsze zabarwienie w środku kapelusza. Skórka kleista i połyskujaca, dająca się sciągać prawie do środka. Dobrze widoczne bruzdkowanie brzegu.

Blaszki - ustawione dość ściśle, przy trzonie przyrośniete, u młodych osobników białawe, u starszych woskowożółte.

Trzon - wysoki do 8 cm, grubości do 1,5(2) cm, gładki, walcowaty, stopniowo rozszerza się ku dołowi. Koloru karminowoczerwonego lub purpurowoczerwonego.

Miąższ - szarawy, lecz pod skórką kapelusza tak samo zabrwiony jak sam kapelusz. Pachnie słodkawo kompotem agrestowym, ale w smaku palący.

Wysyp zarodników - kremowożółty.

Wystepowanie - częsty, wyrasta od czerwca do października, na glebach bogatych w wapień, szczególnie w lasach iglastych.

Zastosowanie - jest zbyt ostry w smaku i nie nadaje sie do jedzenia.

Uwagi - zapach kompotu agrestowego nie zawsze jest dostatecznie silny i nie wystarzczy jako cecha odrózniająca. Nazwa Queletii zostala nadana ku czci francuskiego mikologa L.Queleta.

Inne nazwy
Synonimy polskie:gołąbek Queleta
Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula queletii"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wgłębiony, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszalepka
Trzon
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3781