mleczaj szaroplamisty

Lactarius vietus (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 344 (1838)

mleczaj szaroplamisty (Lactarius vietus) mleczaj szaroplamisty (Lactarius vietus) mleczaj szaroplamisty (Lactarius vietus) mleczaj szaroplamisty (Lactarius vietus) mleczaj szaroplamisty (Lactarius vietus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius vietus mleczaj szaroplamisty
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 3-8(-10) cm średnicy, początkowo płaski, a nawet wypukły, stopniowo szeroko i płytko wklęsły z małym garbkiem, jędrny, jasny, fioletowo-szaro-brązowawy do mięsistofioletowego, w części peryferyjnej cielistoszary z odcieniem lila, na starość w centralnej części ochrowobrązowawy; brzeg podgięty, później nawet zupełnie rozprostowany, o drobofalistym nierównym zarysie, po nasyceiu wodą z przeświecającymi blaszkami, białawo omszony, później gładki, a nawet koncentrycznie zmarszczony; powierzchnia początkowo lepka, na wilgotno śluzowata (wówczas skórkę można oderwać od brzegu), na sucho słabo połyskliwa, przy czym podczas wysychania mogą zarysować się 1-3 ciemniejsze pręgi, a czasem tylko plamy.

Blaszki- mieszane, czasem rozwidlone, białokremowe, później nabierające cielistożółtego odcienia.

Trzon- 3-8x0,4-1,2 cm , równogruby, prosty lub nieco wygięty, białawy ze słabm odcieniem lilaszarym do ochrowoszarego, u szczytu nieco mączysty, białąwo oszroniony, prawie gładki, czasem z małymi jamkami, pełny z wiekiemwatowaty do pustego.

Miąższ- białawy, z wiekiem przybiera słaby odcień cielistoszarawy, a później szarzeje; jest cienki i elastyczny, z czasem miękki i watowaty, o smaku stopniowo ostrym; zapach słaby, nieokreślony.

Mleczko- białe, w pierwszej chwili obfite, a jego wysychające kropelki w odcieniu szarobrązowym pozostawiają na blaszkach czarniawe blaszki.

Wysyp zarodników- kremowy, zarodniki elipsoidalne.

Występowanie- grzyb występuje w miejscach o glebie kwaśnej. W Polsce pojawia się w różnych lasach zawsze z domieszką brzozy.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Odwiedzin profilu grzyba: 1965