gołąbek krótkonogi

Russula curtipes F.H. Møller & Jul. Schäff., Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 51: 108 (1935)

Niejadalny
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula curtipes gołąbek krótkonogi
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 6-12 cm średnicy, bardzo mięsisty, jędrny i ścisły, wypukły, później rozpostarty, w wiekiem płasko-wklęsły, barwy kakao, czerwonobrązowy, brązowowinny, purpurowoczarniawy, w środku zwykle trochę jaśniejszy, o odcieniu kremowym lub nieco oliwkowym. Brzeg równy, rzadko na starość karbowany. Skórka lepkawa podczas wilgotnej pogody, sucha matowa, gładka lub słabo ziarnista podczas suszy oraz silnie przyrośnięta.

Blaszki- Blaszki stosunkowo rzadkie, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, nieraz rozwidlone, białawe, póżniej jasnożółtawe, z nielicznymi zmarszczkami.

Trzon- Trzon 3-7x1,5-3(-4) cm, prawie równogruby, zawsze krótszy od średnicy kapelusza, biały albo bardzo jasnożółtawy, często u szczytu nieco mączysty, u dołu gładki i trochę jedwabisto połyskujący, bardzościsły, nawet twardy, pełny.

Miąższ- Miąższ gruby, ścisły, twardy, biały do nieco żółtawego. Zapach słaby, nie wyróżniający się. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- Wysyp ciemnoochrowy do jasnożółtego. Zarodniki szerokoelipsoidalne do kulistawych, od brodawkowato-kolczastych do siateczkowatych.

Występowanie- Gołąbek ten jest znajdowany dosyć rzadko, w lasach mieszanych, głównie pod bukami. VIII-X.

Zastosowanie- niejadalny.

Literatura A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula curtipes"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci, odcienie brązu
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie żółci
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakłagodny
Zastosowanieniejadalny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 1870