Owocnik - do 15 cm średnicy; początkowo wypukły, wkrótce płaski lub zaledwie wklęsły; matowy i ciemny, winnoczerwony z brudnawooliwkowym odcieniem, często z falistym wzorkiem na brzegu. Młody także cały oliwkowożółty. Blaszki - kremowe, starsze-ochrowe, gęste dosyć łamliwe. Trzon - z delikatnym różowawym nalotem i trochę kosmkowaty u szczytu, mocny, cylindryczny. Miąższ - biały, nieco twardy i ścisły, bez zapachu i o łagodnym smaku. Wysyp zarodników - żółty. Występowanie - przeważnie grupami, od czerwca, w lasach mieszanych, głownie pod świerkami i bukami, dość częsty. Zastosowanie - jadalny. Gatunki podobne - gołąbek lepki (Russula viscida ) ma kapelusz jaskrawopurpurowy do niebieskoczerwonego i błyszczący, niekiedy z obrzeżeniem, z blaknącą do jasnoochrowej skórką. Jego mocny, nigdy nie zabarwiający się na czerwonawo trzon, na starość jest u podstawy skórzastożółty, miąższ dość piekący. Występuje w górskich lasach. |