gołąbek cukrówka

Russula alutacea (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 362 (1838)

Jadalny
gołąbek cukrówka (Russula alutacea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula alutacea gołąbek cukrówka
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 7-13(-15) cm średnicy, jędrny, mięsisty, półkulisty, stopniowo rozpostarty i wklęsły w środku, o zmiennych barwach, ciemnopurpurowy, winny, brązowoczarny, w środkowej części nabiegły zielonwo lub oliwkowobrązowawo, ale często z czerwonawymi plamami. Brzeg tępy, zaokrąglony, podgięty, równy, na starość krótko karbowany. Skórka gładka, wilgotna lepka; można ją zedrzeć prawie do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- grube, dosyć rzadkie, nieraz rozwidlone lub anastomozujące, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, zwężone, żółtawe, ale szybko stają się żółtoochrowe; zmarszczki stosunkowo silne i obfite.

Trzon- 4-8x1,5-3(-4) cm, jędrny, walcowaty, rozszerzony u szczytu, dosyć gładki, nawet jedwabisto błyszczący, z wiekiem nieco żeberkowany, biały, często trochę nabiegły różowo, pełny, później watowaty.

Miąższ- gruby, jędrny, ścisły, biały, żółtawy przy brzegu. Zapach słaby, owocowy. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- żółty. Zarodniki szerokoelipsoidalne, brodawkowato-siateczkowate, o łącznikach grzebieniastych często zbiegających się dosyć równolegle.

Występowanie- gołąbek ten występuje w Polsce głównie w lasach liściastych. Znajdowany był jednak również w lasach jodłowych. VII-IX

Zastosowanie- jadalny.

Literatura A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula alutacea"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 7551