gołąbek kunowy

Russula mustelina Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 351 (1838)

Jadalny
gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina) gołąbek kunowy (Russula mustelina)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula mustelina gołąbek kunowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - ochrowobrązowy do brązowego, cynamonowożółty; 60-140 mm średnicy; początkowo kulistawy, potem poduchowaty, w końcu spłaszczony do nieco wklęsłego; brzeg ostry, długo podgięty, gładki, u starych egzemplarzy krótko karbowany lub gruzełkowaty; skórka silnie zespolona z miąższem, zdzieralna w 1/3, wilgotna tłusto połyskująca, sucha matowa i naga.

Blaszki - jasnokremowe, z wiekiem nieco ochrowe, gęste, grube, zwężone przy końcach, o tłustym wyglądzie, zatokowate, równodługie, czasem rozwidlone, z nielicznymi blaszeczkami.

Trzon - gruby, gładki, nieco szerszy u podstawy, biały z wiekiem z nielicznymi ochrowymi lub brązowymi plamami; twardy.

Miąższ - gruby, zwarty; biały; smak łagodny, bez szczególnego zapachu.

Wysyp zarodników - kremowy.

Występowanie - dość licznie, przede wszystkim w górskich lasach iglastych, głównie pod świerkiem i jodłą , w lecie i jesieni.

Zastosowanie - jadalny.



Zobacz film na którym pokazano te grzyby 

 

 

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula mustelina"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzatokowo przyrośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu
Ksztalt kapeluszakulisty, poduszkowaty, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny
Typ trzonucentralny
Występowanie
Mikoryza z drzewamiJodła pospolita, Świerk pospolity
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 4130