gołąbek wyborny

Russula vesca Fr., Anteckn. Sver. Ätl. Svamp.: 51 (1836)

Jadalny
gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca) gołąbek wyborny  (Russula vesca)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula vesca gołąbek wyborny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- średnicy 5-11cm. Młody półkulisty, szybko rozpostarty i płytko wklęsły. Barwy- bardzo zmiennej- mięsnoczerwony, cielistoczerwony, środek ciemniejszy, często z odcieniami brązowym, różowym, purpurowym, często miejscami wyblakły żółtawy, białawy. Na starośc może przyjmować barwę zielonkawą, orzechową, szarawą z plamami ochrowymi.

Blaszki- dość gęste, często rozwidlone przy trzonie, wolne do zbiegających. Barwy białe do słabo kremowych lub z błękitnym połyskiem, ostrze często z rdzawymi punkcikami.

Trzon- krótki i cylindryczny lub zwężony u podstawy, z wiekiem komorowaty i watowaty. Barwy białej , u starszych okazów podstawa plamiąca się ochrowo lub rdzawo. Gładki z wiekiem mączysty i chropowaty.

Miąższ- biały, dość zwarty, bez wyraźnego zapachu. Smak łagodny, przyjemny, słodki i orzechowy.

Wysyp zarodników- białawy.

Zastosowanie- jadalny.

Występowanie- dość częsty, zwykle pojedynczo lub w grupach po kilka, latem i jesienią, w lasach iglastych i liściastych. Inne nazwy zwyczajowe- gołąbek wyborny, surojadka, serowiatka.

Gatunki podobne- gołąbek merowski [Buczynowy] Russula mairei

Inne nazwy
Synonimy polskie:gołąbek jadalny
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, odcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny, zwężony u podstawy
Pierscieńbrak
Przekroj trzonupełny, komorowaty, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 11190