pieprznik rdzawiejący

Cantharellus ferruginascens P.D. Orton, Notes R. bot. Gdn Edinb. 29(1): 84 (1969)

Jadalny
pieprznik rdzawiejący (Cantharellus ferruginascens)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Botryobasidiaceae
Ceratobasidiaceae
Clavulinaceae goździeńczykowate
Hydnaceae kolczakowate
Tulasnellaceae śluzowoszczkowate
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - Przypomina pieprznika jadalnego. 

Kapelusz - W kolorze żółtawokremowym do orchowego. Z lekkim cytrynowo-limonkowym odcieniem. Brzeg kapelusza jaśniejszy, białawy. Kształt początkowo wypukły i podwinięty, z czasem rozpostarty do lejkowatego. Pofałdowany, powierzchnia aksamitna i matowa. Średnica 2 do 6 cm. 

Hymenofor - Blade i rozwidlone, fałdowane listewki. 

Trzon - Centralny, cylindryczny, równo gruby. Wysokość do 4cm, grubość od 5 do 10 mm. 

Miąższ - Kremowy, miejscami cytrynowy. W ciągu kilkunastu minut ciemnieje przybierając kolor orchowego. 

Zapach przypomina pieprznika jadalnego. 

 

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Cantharellus ferruginascens"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Trzon
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 3519