Amanita vittadinii (Moretti) Vittad., Tent. mycol. Amanit. illustr.: 31 (1826)

Jadalny
 (Amanita vittadinii)  (Amanita vittadinii)  (Amanita vittadinii)  (Amanita vittadinii)  (Amanita vittadinii)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Agaricaceae pieczarkowate
Bolbitiaceae gnojankowate
Clavariaceae goździeńcowate
Cortinariaceae zasłonakowate
Cyphellaceae kielisznikowate
Entolomataceae dzwonkówkowate
Fistulinaceae ozorkowate
Hydnangiaceae piestróweczkowate
Hygrophoraceae wodnichowate
Hymenogastraceae
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Inocybaceae strzępiakowate
Lyophyllaceae
Marasmiaceae twardzioszkowate
Mycenaceae grzybówkowate
Niaceae
Omphalotaceae
Physalacriaceae
Pleurotaceae boczniakowate
Pluteaceae łuskowcowate
Porotheleaceae
Psathyrellaceae kruchaweczkowate
Pterulaceae piórniczkowate
Schizophyllaceae rozszczepkowate
Stephanosporaceae
Strophariaceae pierścieniakowate
Tricholomataceae gąskowate
Tubariaceae
Typhulaceae pałecznicowate
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - średnica od 7 - 17 cm; biały, kremowy; pokryty jasnobrązowymi łuskami, które są pozostałością osłony; półkulisty, wypukły, w końcu rozpostarty; powierzchnia sucha.

Blaszki - białe; gładkie i wolne.

Trzon - biały; cylindryczny, czasem wygięty u podstawy,od pierścienia do owocnika jest gładki, poniżej  jest pokryty łuseczkami, przekrój poprzeczny pełny.

Pierścień - biały;  zwisający i trwały; od pierścienia do owocnika jest gładki. poniżej  jest pokryty łuseczkami.

Miąższ - biały i niezmienny; zapach i smak słodko - mdły.

Wysyp zarodników -biały.

Występowanie - od wiosny do jesieni; na łakach i pastwiskach.

Zastosowanie - jadalny.

Uwagi - bardzo rzadki w Europie.

 

Źródło -http://www.amanitaceae.org

 

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Amanita vittadinii"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne
Kapelusz
Brzeg kapeluszaze zwisłymi resztkami osłony
Kolor kapeluszabiały
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszałuskowata
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńzwisający
Powierzchnia trzonuwłóknisto-łuseczkowata
Przekroj trzonupełny
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskołąki i pastwiska
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato, wiosna
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakowocowy
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 4288