gołąbek brudnożółty

Russula ochroleuca Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 358 (1838)

Jadalny
gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula ochroleuca gołąbek brudnożółty
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 4-8 cm średnicy; żywo ochrowożółty, może być barwy starego złota lub wpadać w odcień cytrynowy, matowy, w czasie deszczu lepkawy; początkowo bywa wypukły, następnie rozpłaszczony lub lekko wklęsły; brzeg lekko prążkowany lub gruzełkowaty i spękany, skórka daje się zdjąć tylko z brzeżnej części.

Blaszki - początkowo białe, później kremowe, dość grube, kruche, niezbyt gęsto ustawione, przy trzonie zaokrąglone lub wąsko przyrośnięte.

Trzon - biały, z odcieniem szarym lub ochrowym, na powierzchni gładki, suchy,
wewnątrz początkowo pełny, później pusty.

Miąższ - początkowo biały, później lekko szarzejący; smak łagodny, niekiedy ostry, ginie przy dłuższym smażeniu; zapach owocowy, słaby.

Wysyp zarodników - jasnokremowy.

Wystepowanie - od sierpnia do listopada, w lasach liściastych i iglastych, na kwaśnych glebach,
dość częsty.

Zastosowanie - jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - grzyb ten podobny jest pokrojem do gołąbka żółciowego - Russula fellea, lecz różni się od niego szarzejącym, słabo piekącym (lub nawet łagodnym) miąższem i prawie nie prążkowanym kapeluszem.

Uwagi - gołąbka brudnożółtego można by stosować jako domieszkę do innych grzybów, nie ma on jednak szczególnej wartości spożywczej.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszamatowa
Trzon
Kolor trzonubiały, czarny
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3995