gołąbek błotny

Russula paludosa Britzelm., Hymenomyc. Südbayern 10: 11 (1891)

Jadalny
gołąbek błotny (Russula paludosa) gołąbek błotny (Russula paludosa) gołąbek błotny (Russula paludosa)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula paludosa gołąbek błotny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - kapelusz mięsisty, intensywnie zabarwiony krwisto lub brązowoczerwony, ochrowobrązowy, czasem z jaśniejszymi miejscami, 100-160 mm średnicy; młody półkulisty, potem płaski do lekko wklęśniętego; mięsisty, mocny, skórka wilgotna lepka, błyszcząca, brzeg tępy, z wiekiem nieco karbowany i gruzełkowaty.

Blaszki - bladokremowe, kremowe, kruche, zaokrąglone przy brzegu kapelusza.

Trzon - biały, z silniejszym lub słabym czerwonym nalotem; masywny, równogruby, u szczytu nieco zwężony, twardy, powierzchnia żyłkowana.

Miąższ - o smaku łagodnym, bez zapachu; biały, twardy, dość kruchy.

wysyp zarodników - jasnoochrowy.

Wystepowanie - pospolity. Owocniki wyrastają masowo od lata do jesieni, w wilgotnych lasach iglastych.

Zastosowanie - jadalny.

Mozliwosc popełnienia pomyłki - w tym samym siedlisku występuje także inne duże gołąbki jak gołąbek winnoczerwony (Russula vinosa) i pomarańczowoczerwony gołąbek płowiejący (Russula decolorans). U obu szybko i wyraźnie szarzeje miąższ.
Gołąbek brunatny (Russula badia) ma palący miąższ, jest mniejszy, a kapelusz ma ciemniejszą barwę krwistoczerwoną.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 7638