Naparstniczka czeska – Verpa bohemica
Owocnik – główka ochrowobrązowa, w dole jaśniejsza, dzwonkowata, z długimi, wąskimi, falistymi, mniej więcej pionowymi żeberkami, wolna.
Trzon – wielkości 6-14*1,5-3 cm; białawy lub ochrowy; początkowo pełny, potem pusty.
Miąższ– biały, konsystencji krucho-woskowatej; smak i zapach przyjemne.
Wysyp zarodników – ochrowożółty.
Występowanie – rzadka, w kwietniu – maju, w widnych miejscach liściastych lasów i zarośli, w miejscach wilgotnych, nad ciekami wodnymi.
Zastosowanie – jadalna.
W latach 1983–2014 objęta ochroną ścisłą, a od 2014 r. – częściową. W Polsce grzyby pod ochroną. Zbierać można je za granicami Polski.
Możliwość popełnienia pomyłki – z smardzem stożkowatym (Morchella conica) lub mitrówką półwolną (Mitrophora semilibera) , naparstniczką stożkowatą – Verpa conica
Filmy na których zobaczycie naparstniczki czeskie – Verpa bohemica