Grzyby wiosny część IX – Naparstniczka czeska – Verpa bohemica

Grzyby wiosny część IX – Naparstniczka czeska – Verpa bohemica
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Naparstniczka czeska – Verpa bohemica


Owocnik – główka ochrowobrązowa, w dole jaśniejsza, dzwonkowata, z długimi, wąskimi, falistymi, mniej więcej pionowymi żeberkami, wolna.

Trzon – wielkości 6-14*1,5-3 cm; białawy lub ochrowy; początkowo pełny, potem pusty.

Miąższ– biały, konsystencji krucho-woskowatej; smak i zapach przyjemne.

Wysyp zarodników – ochrowożółty.

Występowanie – rzadka, w kwietniu – maju, w widnych miejscach liściastych lasów i zarośli, w miejscach wilgotnych, nad ciekami wodnymi.

Zastosowanie – jadalna.
W latach 1983–2014 objęta ochroną ścisłą, a od 2014 r. – częściową. W Polsce grzyby pod ochroną. Zbierać można je za granicami Polski.

Możliwość popełnienia pomyłki – z smardzem stożkowatym (Morchella conica) lub mitrówką półwolną (Mitrophora semilibera) , naparstniczką stożkowatą – Verpa conica

Filmy na których zobaczycie naparstniczki czeskie – Verpa bohemica

Wyświetleń: 116


Udostępnij:
  •  
  •   
  •